Dolfin

Getuigenis van PARE Adama, een van onze planters

Dag iedereen.

Mijn naam is Pare Adama. Ik ben 39 jaar en woon in de PARC Community in Ivoorkust.

Ik had als kind niet het geluk om naar school te kunnen gaan. Ik bleef bij mijn ouders om ze te helpen met het werk op het veld. Dus ik heb geen studies gedaan.

Mijn gezin

Ik heb 4 kinderen; 3 meisjes en 1 jongen. Ze zijn 10, 7, 5 en 2 jaar oud.

De twee oudste kinderen gaan naar school. De eerste zit in het derde leerjaar en de tweede in het tweede leerjaar. De anderen zijn nog te klein om te wandelen tot aan de school, die een paar kilometer van huis is.

Doordat het leven zo duur is, kan ik op dit moment niet zeggen dat mijn productie ruimschoots volstaat om mijn gezin te onderhouden.

Dankzij de Cocoa Act 4, de eerlijke vergoeding die we krijgen en de goede landbouwpraktijken die we aanleren, wordt mijn werk gevaloriseerd en zal mijn productie – en dus mijn loon – binnenkort stijgen.

Het is niet speciaal mijn wens dat mijn kinderen later mijn plantage overnemen. Ik wil dat ze, in tegenstelling tot mezelf, een opleiding krijgen. Ik wil dat ze naar school gaan om hun kennis uit te breiden en zo de wereld van morgen tegemoet te kunnen treden.

Je weet nooit wat het leven zal brengen, maar als een van hen het veld zou overnemen, zal dat een eigen keuze zijn en zeker geen verplichting.

Mijn plantage

Mijn plantage heeft een oppervlakte van 1,5 ha. Ze bestaat nu 30 jaar.

Voordien draaide de opbrengst van mijn veld rond de 500 kg/ha. Op dit moment, met alle ziekten waarmee we af te rekenen hebben, is de opbrengst lager. Mijn productie/oogst zit nu tussen 350 en 400 kg/ha.

Ik erfde de plantage van mijn vader. Toen hij in 2008 overleed, heb ik de uitbating van het veld overgenomen. Dat is nu 14 jaar geleden.

Mijn vrouw en ik vertrekken zo tussen 7.30 en 8 uur ‘s morgens en zijn pas terug rond 17.00 uur, wat neerkomt op 9 à 10 uur werk per dag.

Ik ben erg blij dat ik deel uitmaak van het Cocoa Act 4-programma.

Voordien namen malafide kopers onze cacao mee zonder ons te betalen, of gebeurde de betaling 2 à 3 weken later, tegen zeer lage prijzen.

Ik begon echt in het project te geloven bij een ontmoeting met de coöperatieve en een team van Dolfin.

Vandaag hebben alle producenten van de PARC Community goede dingen te zeggen over het Cocoa Act 4-programma. En alle andere gemeenschappen rondom ons zijn ons beginnen respecteren.

Dit jaar kregen we de premie, kreeg een van mijn kinderen een schoolpakket en werd een drinkwaterpomp geïnstalleerd in de PARC Community.